2012. február 13., hétfő

kalács

Ha nincs kenyér, eszünk kalácsot --- mondták a régiek. Na. persze, mert ők tudtak finom kalácsot sütni. Hát most már én is vagyok olyan "régi", hogy illendő ezt megtanulni. Minden úgy kezdődött, hogy láttam a
"gasztro angyal" c. műsort, melyben gyönyörű napraforgó alakú kalácsot készítettek. Meg fonott kalácsot is. Igen, a profi szakemberek. De nem hagyott nyugton a gondolat, hogy mi lenne, ha én is megpróbálnám. Tegnap reggel ezzel ébredtem, és nem volt mese, muszáj volt nekiállni. Az  én napraforgóm ilyen lett, íze csoda, hatalmas adag, de nem érte meg az estét, gyerekek-unokák elkapkodták. Úgy hogy érdemes volt.


 Aztán a fonott kalács. Azt is készítettek a műsorban, de a 6-os fonás felért számomra egy bűvészmutatvánnyal. Ezt én nem tudom. Igen ám, de mire jó az internet?   Mindenre!
 Üsd be a keresőbe, hogy hatos fonás. Aztán egy csomó videón megtanulhatod, hogy hogyan csináld.                                          Én itt tanultam meg.                                                 A számítógép mellé tettem a gyúródeszkát, és néztem, és próbáltam. Vicces volt, de sikerült, és gyönyörű lett. Ezentúl nem boltban veszem majd a húsvéti kalácsot, hanem magam fogom sütni. Sokat bosszantott úgyis, hogy sokkal előbb megsütött kalácsokat adtak el frissként, és ettük a száraz, íztelen sonkáhozvalót. 

Itt egy kép, melyen látszik, hogy hogyan sikerült.

És egy másik közelebbről. Eddig nem tudtam szépre fonni, mert csak a 3-as fonást ismertem. De így sokkal szebb. Szép magas lett, remélem, ha megszegjük, a belseje is fínom. Mára elég is ez az öröm, amit a kalácssütés adott.

Leírom a receptet, hátha valaki megsütné most, vagy később.
1 kg liszt
2 csipet só,
fél marék cukor a lisztbe szórva ( ha húshoz szeretném, akkor több só, kevesebb cukor)
5 dkg élesztő a lisztbe morzsolva
20-22 dkg olvasztott ráma
5-6 dl langyos tej
3 tojás sárgája
Én kézzel dagasztottam, szép fényes sima legyen, ne túl lágy. Kb 1 órát kelt, 2-3szorosára feljött. Utána én leméregettem az adagokat, 13-14 dkg-os darabokra osztottam a tésztát, 12 részre. Még maradt annyi tészta, hogy 5 kis császárzsemle is készült, azokat szezámmaggal szórtam be. Kelni hagytam a tepsiben, tojással kentem, és 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöttem.A megsült kalács egyenként 75 dkg-os lett. Rácsra téve hűtöttem ki.

2 megjegyzés: